ARKOPHARMA

logo-arkopharma

Az Arkopharma Laboratoires alapítási éve 1980. Alapítója Max Rombi állatorvos volt. A név választás egyik fő szempontja állítólag az volt, hogy lehetőleg az abc elején szerepeljen bármely céges névsorban...

A vállalat főhadiszállása a francia riviérához közeli, Nizza környéki Carros.

Arkopharma idejekorán felismerte egy új kor eljövetelét a gyógyászatban. Ez azzal köszöntött be, hogy megnőtt az átlag életkor, ezzel a népesség, így többek igényelnek gyógyászati szereket egészségük fenntartására, de kevesebb lett a szabadidő, így nőtt az öngyógyszerezés, orvos nélküli gyógyszer beszerzés mértéke. Nem utolsó sorban pedig megvalósult a természetes alapú szerek reneszánsza.

Így az Arkopharma természetes alapú, betegséget megelőző és egészségfenntartó, növényi alapú gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket és kozmetikumokat fejleszt és gyárt.

A cég mindenkori tulajdonosa és felelős szakmai irányítói fontosnak tartják, hogy készítményeik tudományos háttere, hatásuk klinikai bizonyítottsága megfeleljen a kor követelményeinek, másrészt ezek a készítmények gyógyszer minőségűek legyenek.

Néhány adat a cégről:

  • Arkopharmát 1996-ban vezették be a párizsi tőzsdére.
  • Alkalmazottainak száma 1500.
  • Éves eladásai 200 millió EUR fölöttiek, ebből 48 % megy exportra, ez utóbbinak a 80 %-a Európába.
  • Leányvállalatai vannak Ausztráliában, Belgiumban, az Egyesült Államokban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Svájcban.
  • Ezenkívül 60 országban van helyi kereskedelmi partnerük, így Magyarországon a Cremum Pharma Kft.
  • Orvoslátogatóinak, illetve kereskedelmi képviselőinek száma Franciaországban 170, külföldi vállalatainál 260.
  • 1400 termékforgalmazási engedély birtokosa a világon.
  • A vállalat minőségbiztosító munkatársainak száma 55. A minőségbiztosítás ISO 22 000 szerint történik.

A vállalatban jelentős intellektuális és piaci értéket képez egyik alkalmazott technológiája, a fagyasztva őrlés. Ezen technológia alkalmazásával készülnek a tisztán növényi eredetű hatóanyagokat tartalmazó készítményeik, például az Arkokapszulák.

Az eljárás lényege, hogy a felhasználandó teljes növényi részeket - kellő előkészítés után - folyékony, - 196 fokos folyékony nitrogén segítségével -50 fokra fagyasztva kb. 125 mikronnál kisebb méretű részecskékké őrlik, majd az így kapott anyagot kemény cellulóz anyagú kapszulákba töltik.

Minthogy az átlagos növényi sejt mérete kb. 50 mikron körül van, az őrleményben a sejtek mindegyike az őrölt részecskék felületére kerül, így a bennük levő hatóanyag a szervezetbeli felvevő közeggel (a gyomor- és bélnedvvel) közvetlenül érintkezik, ami elősegíti a hatékony hatóanyagleadást, illetve felszívódást.

Az eljárás másik előnye, hogy a teljes növényi rész kerül felhasználásra, nem pedig a szokásos kivonat, mely utóbbiba számos, a fő hatóanyagot előnyösen kiegészítő mellékhatóanyag rossz oldékonysága következtében már nem jut át, hanem a veszteség listára kerül.

Arkopharma készítményei a megelőzés és a terápia számos területén vannak jelen. Ilyen az urológia, az ízületi panaszok, fogyasztás, alvás zavarok, gyengeség, légzőszervi panaszok, és immun zavarok.

A vállalat folyamatos fejlesztéseinek célja minél több ismert és újonnan felfedezett gyógynövény hasznosítása az emberi életminőség javítására és az élettartam növelésére a korszerű tudomány eszközeivel.